|
Dis Gàteau Breton
HOZZVALK:
puha vaj s kevs liszt a tortaforma elksztshez,
6 dkg enyhn megpirtott di,
25 dkg cukor,
6 nagy tojssrga,
25 deka olvasztott vaj,
25 deka liszt,
a kenshez:
1 nagy tojssrga,
1 kvskanl vz
Elmelegtem a stt 150 fokra (gzstn a 2-es s a 3-as fokozat kztt) Kivajazok s kilisztezek egy 24 centi tmrj tortaformt. A szraz serpenyben kevergetve megpirtott dit 2 evkanl cukorral egytt finomra darlom, de vigyzok, nehogy tl olajos legyen. Egy nagyobb tlban kzi habvervel sszehabarom a tojssrgkat s a maradk cukrot, de pp csak annyira, hogy elkeveredjenek. Ez csupn pr percig tart, s felesleges hozz a robotgp. Az eredmny sr s srga lesz, s semmikpp nem szabad tlhabosodnia. A cukros tojssrgkhoz fakanllal aprnknt hozzkeverem a darlt cukros dit, majd a megolvasztott vajat is. Ekkor beleszitlom a lisztet, s sszedolgozom az egszet, de nem tl alaposan, klnben kemny lesz a tszta. Villval sszekeverem a kenshez a tojssrgjt s a vizet. A kiss merev tsztt az elksztett tortaformba simtom, s elegyengetem. Vkonyan megkenem a tojssrgs mzzal, s egy villa htval j mlyen keresztmintt hzok a tszta tetejre: hromszor az egyik, majd hromszor a msik irnyban. (A vonalak sszeslnek a tsztban, csak a tetejn marad majd nyomuk). A tsztt kb. Egy s egynegyed ra alatt aranybarnra stm a meleg st kzps rcsn. Akkor van ksz, ha lassan de biztosan visszaugrik, amikor az ujjammal kicsit megnyomom. Nem rdemes tt szrni bele, mivel nagy vajtartalma miatt az mindig kicsit nedvesen jn ki. A ksz tsztt kiveszem a stbl, s mieltt kiszednm a formbl, rcsra tve hlni hagyom kb. 10 percig. Ha teljesen kihlt, tlalom.
Azt hiszem a recept Stahl Judittl szrmazik!
| |