|
Kelt ostoros rtes
2006.08.25. 12:02
Egy beszlgets sorn hangzdott el a kelt rtes neve. gy kiprblsra kerlt az els szimpatikus recept amit talltam. Br az eredeti lers csak csokis kelt rtesrl szlt, neknk mgis jobban zlett a mkos. Azta mr megsttte valaki, elmondsai szerint nagyon finom lett, de aze-mailben kldtt kpn is ltszik, hogy igazat mondhatott! :-D
Hozzvalk (10 szemlyre)
a tszthoz: 60 dkg liszt, 3 tojssrgja, 3 evkanl olaj, 6 dkg (3 csapott evkanl) cukor, 4 dl langyos tej, 5 dkg morzsolt leszt, 1 mokkskanl s, a tltelkhez: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 3 evkanl cukrozatlan kakapor, a nyjtshoz: 2-3 evkanl liszt, a tetejre: 1 tojs, a tepsi kikenshez: 2-3 dkg vaj
Az lesztt egy kevs langyos tejben felfuttatjuk, a tbbi hozzvalval egytt tlban jl sszedolgozzuk mg jobb, ha 2-3 percig dagasztjuk , majd letakarva, meleg helyen, gy 45 perc alatt, a dupljra kelesztjk. Ez alatt az id alatt elksztjk a tltelket: a margarint a cukorral krmesre keverjk, majd hozzadjuk a kakaport is. A tsztt enyhn lisztezett gyrlapra bortjuk s hat egyforma rszre osztjuk. Ezeket egyenknt tglalap alakra nyjtjuk, a kakas krmmel megkenjk megnedvestett kssel a legknnyebb , azutn mindkt rvidebbik oldalt ujjnyi szlessgben befel rhajtjuk, majd a tsztt, lehetleg minl tbb csavarssal felhengergetjk. Hrmas copffonssal sszefonjuk. Az gy kapott kt kalcsot egy kb. 30x20 centis, kivajazott, magas fal tepsibe fektetjk. Akkor j, ha a tszta a tepsi oldalhoz r, gy csak felfel nvekedhet, nem fekszik el. 10-15 percnyi pihentets utn felvert tojssal megkenjk, majd elmelegtett stben, a kzepesnl kicsit kisebb lnggal (180 C; lgkeverses stben 160 C) kb. 35 percig stjk.
A recept az eszemiszom oldalrl szrmazik!
| |