|
Szilvsgombc
2006.08.26. 22:07
Taln 10 ve ettem utoljra szilvsgombcot. Ma vgre eljtt a napja, s egy jabb krumplis tszta vltozattal prblkoztam. Mirt is vrtam ilyen sokig????
12 db kimagozott szilva
12 db kockacukor
60 deka krumpli
5 deka liszt
3 deka tkezsi kemnyt
1 ek. grz
2 tojs srgja
1 csipet s
vaj, zsemlemorzsa
A krumplit ss vzben puhra fzm, majd lehzom a hjt s krumplinyomn tnyomom, hozzadom a lisztet, kemnytt, tojsok srgjt st, s a grzt, s sszegyrom.
A szilvkat kimagozom, s a mag helyre egy kockacukrot nyomok. A tsztt 12 darabra osztom, a tenyerembe sztlaptom, s belecsomagolok egy-egy szilvt. Alaposan sszenyomkodom, s kemnytvel megszrt tlcra sorakoztatom ket. Forr ss vzbe teszem ket, rviden hagyom forrni, majd 8-10 pecig a forr vizben hagyom, miutn lehztam az ednyt a tzrl.
A vajat felolvasztom, aranysrgra pirtom benne a zsemlemorzst, kevs porcukrot szitlok r, s a leszrt gombcokat beleforgatom. Tejfllel meglocsolva, j sok fahjas cukorral megszrva tlalom.
Fontos, hogy a gombcok legalbb mg 5 percig lebegjenek a vz tetejn, miutn letekerted a tzhelyet alatta. Ennyi id kell ahhoz, hogy megdagadjon a tsztban a grz, amitl knnyv vlik!!
| |