|
Vadas zsemlegombccal
2006.08.27. 22:51
Most borjbl ksztettem, br szerintem mg mindig marhahsbl az igazi. A zsemlegombcot pedig egyben fztem meg, gy szpen lehetett szeletelni.
60 deka marha vagy borjhst sval, borssal bedrzslk, s forr olajban krs krl pirosra stm egy megfelel mret ednyben.
3 szl rpt s egy darab zellert felkockzok, egy szl prt hosszban flbe, majd karikkra vgok. A hst miutn piros, rvid idre kiemelem az ednybl, a visszamarad olajban pedig ers tzn megpirtom a zldsgeket. Visszateszem a hst, dobok mell egy kicsi romaringgat, egy babrlevelet, egy kis darab citromhjat, s egy felkockzott paradicsomot. Egy cssze vrsborral, valamint egy cssze levessel (instant) felntm. Lefedve 1,5 rn t prolom. Ha kell mg ntk al folyadkot.
Mikor megpuhult a hs, kiveszem s a tovbbiakig melegen tartom. A rozmaringot, s a babrlevelet kihalszom. A zldsgeket a merlmixerrel simra turmixolom. 1 evkanl cukrot barnra pirtok egy kisebb teflonban, nagyon kevs vizzel felntm, majd amikor felolvadt a karamell, a mrtshoz ntm. Egy teskanl mustrral zestem a mrtst, s fl pohr tejflt keverek hozz, amivel csupn egyszer forralom fel rvid ideig. A hst szeletekre vagy darabokra vgom (zls szerint) s a mrtsba teszem vissza.
Zsemlegombccal tlalom.
Akkor finom a mrts, ha kellen savanyks, pikns.
A zsemlegombc lerst a KRETEK kategria alatt tallod. A kszts folyamatt pedig a kptrban 3 kppel is szemlltetem.
| |