|
Tojslikrs mkoskalcs
Tojslikrs mkoskalcs
2 deka leszt
1 dl langyos tej
50 deka liszt
1 dl tejfl
4 ek tojslikr
8 deka cukor+ 1 tk. az leszthz
2 tojs srgja
5 deka olvasztott vaj
1 csipet s
zls szerint citromhj s vanlis cukor
+ annyi tej, amennyit a tszta felvesz
a tltelkhez:
20 deka mk
12,5 deka cukor
1 ek. baracklekvr
reszelt citromhj
vanlis cukor
tej
a kenshez:
1 tojs srgja, 1 ek. tejszn
tetszs szerint cukormz 1 citrom levbl, s annyi porcukorbl, amennyit a citroml felvesz
Az lesztt langyos tejben 1 tk. cukorral felfuttatom. A liszt kzepbe mlydst csinlok, 2 tojs srgjt beletm, hozzadom a cukrot a tejflt, a citromhjat, vanlit, tojslikrt s a felfuttatott lesztt. A a st a liszt szlre szrom, ha lehet, ne rintkezzen kzvetlenl az lesztvel. Annyi langyos tejet ntk hozz, amennyivel el tudo dolgozni a tsztt. Kzi mixerrel lltom ssze, kzepesen lgy tsztv. Amikor mr sszellt, hozzntm a meglvasztott vajat,s addig dagasztom tovbb, mg hlyagokat vet.
Ekkor lefedem egy konyharuhval, s fl rig kelesztem.
Kzben a mktltelket elksztem. A tejet s a cukrot egy kis ednyben felforralom. Hozzadok egy kanl baracklekvrt, citromhjat vanlit s a darlt mkot. Ha kell, mg kevske tejet kanalazok hozz, de semmikpp ne legyen folykony a tltelk! Hagyom teljesen lehlni a mkot.
A megkelt tszt lisztezett deszkra bortom, kb. 1 cm vastag tglalapp kinyjtom, megkenem a tltelkkel s feltekerem. Kivajazott tortaformba fektetem, bevagdosom, s lekenem a tojssal. Fl ra kels utn mg egyszer lekenem, s 170 fokos stbe tolom. 30 perc utn aluflival letakartam a kalcsot, s jabb 25 percre visszatoltam. A stsi id mindig a std teljestmnytl fgg!
A tojslikrt tej hinyban tettem a tsztba, aztn mgis rjttem, hogy van itthon tej! Az znek mgsem rtott, szerintem nagyon finom lett ezltal. Az alkohol sts alatt teljesen elprolog a stemnybl, csak az aroma marad vissza!
| |