|
Cannoli-szicliai specialits
kb. 30 darabhoz:
- 7 deka vaj
- 4 tojsfehrje
- 25 deka kristlycukor
- 6 deka liszt
- 1 mokkskanl vanliaesszencia
- 19 deka darlt di
A vajat megolvasztom s hagyom kihlni.
A tojsok fehrjt a konyhai robotban a kristlycukorral habosra-krmesre keverem, majd a lisztet aprnknt hozzszrva tovbbi 5 percig sima, csommentes masszv mixelem.
A kihlt vajat menet kzben hozzcsorgatom. Egy mokkskanl vanlival zestem, beleszrom a dit. Lelltom a gpet, a tartlyt flival lefedem, s htbe lltom legalbb 2 rra, de jobb ha egy jszakra a htbe rakom.
Stpaprbl tepsi mret darabokat vgok, s halmokat rakok r a krmes tsztbl. Habkrtya segtsgvel kb. 10 cm tmrj s 2 mm vastagsg korongokk kenem szt egyenletesen a masszt. Lehet kartonpaprbl egy sablont vgni hozz, avval knnyebben megy az egyenletes kens! 200 fokos stben kb. 5 perc alatt vilgos aranysrga lapokat stk, gyelve arra, hogy semmikpp ne barnuljon meg nagyon a szlk, ne szradjanak ki, klnben nem lehet feltekerni.
A megslt lapokat habkrtya segtsgvel egyenknt lefejtem a stpaprrl, s azonnal egy fakanl nyelre feltekerem, majd lehzom, s egy tiszta stpaprra rakom amg teljesen kihl.
Ezt a folyamatot nagyon gyorsan kell elvgezni, mert a tszta nagyon hamar kihl, olyankor pedig menthetetlenl trik. Egyenknt kell leszedni, feltekerni, addig a tbbi a tepsin meleg marad, s formlhat.
A tltelkhez fl kil mascarpont megfelezek, az egyik felt olvasztott fehrcsokival s mlnval zestem, a msikba pedig egy citrom hjt belereszelem, 3 ek. cukorral s 2 kupica rummal keverem el. A legjobb, ha a krmet pr rval a felhasznls eltt bezestve htbe teszem, mert gy szpen megmarad a cannoliban, nem folyik ki. Nyomzskba tltm a krmeket s megtltm velk a hengereket. Porcukorral leszrva knlom.
A krm zls szerint varilhat! Elssorban ricotta a legalkalmasabb, amit csokidarabkkkal, rummal konyakkal, vanlival stb. lehet zesteni, de nekem most csak mascarpone volt itthon.

| |