| MARHAHS : Marhaszelet pirtott rkagombval s ropogs serpenys krumplival |
Marhaszelet pirtott rkagombval s ropogs serpenys krumplival
4 szelet szp sovny marhahst kikloffoltam, s egy manyagzacskba raktam. Lentttem annyi olivaolajjal, amennyi bsgesen bevonja a szeleteket. 1 nagy fej hagymt szlasra vgtam s 3 gerezd fokhagymt apr kockkra, s a marindhoz adtam. Jl sszerztam a zacskt, lezrtam a szjt s egy jszakra a htbe raktam. Msnap kiemeltem a hst, az olaj nagy rsztl megszabadtottam, s a hagymt is leszedegettem rla s sval, borssal bedrzsltem. Forr serpenyben mindkt oldalrl pirosra stttem a hst, hozzntttem 1 kispohr fehrbort s annyi vizet amennyi pphogy ellepi. Rszrtam a marindbl a hagymt, s lefedve puhra proltam.
A prols vge fel 2 kanl zsemlemorzst szrtam a hsra, tforgattam s alaposan kiforraltam. A morzsnak el kell "olvadnia" a mrtsban!
Kzben a gombt megpucoltam, a nagyobbakat hosszban flbehastottam. Egy kis fej finomra vgott hagymn kevs vajon egy gerezd fokhagymval megprtottam s a szafttal lenttt hsszeletek tetejre kanalaztam.
A krethez a krumplit megpucoltam, ss vzben max. 15 percig elfztem, lentttem rla a vizet. Vaj s olaj keverkn egy teflonserpenyben idrl-idre tforgatva ropogs pirosra stttem.
Dani bartnmtl gy tanultam ezt az telt, hogy a porhanys, falatokra vgott hst marinls utn zsemlemorzsba forgatja, majd az olajos marindot (az egszet! ) megforrstja, s hirtelen kisti benne a hst, a vge fel pedig a hagymt is hozzadja. Isteni ze van, ha pl. filt hasznlsz hozz! Mivel idejben szrevettem, hogy ez a marhaszelet minden, csak ppen nem porhanys, gy dntttem, hogy a hirtelen sts helyett puhra prolom. A hagyms-fokhagyms marind ltal nagyon intenzv, fszeres ze lesz a hsnak, akrcsak a mrtsnak is.
| |