|
Töltött káposzta
2006.09.27. 00:06
Sajnos nem a piacon, dézsából veszem a savanyított káposztát. Vákumcsomagolású fejeket szoktam venni, szerbiából szállítják a török üzletbe, ahova bevásárolni járok. Nagyon finom szokott lenni, a levelei szép vékonyak, puhák, így aztán szép kis csomagokat lehet belöle "hajtogatni". Mindig vegyes darálthúsból csinálom a tölteléket, mert a marhahús által nagyon finom aromája lesz, a sertéshústól pedig puha omlós marad. Nyammm...
Töltött káposzta
80 deka sovány sertéscombot a legnagyobb méretü húsdaráló tárcsával ledarálok. 80 deka finomra ledarált marhahússal, 2 db egész tojással, 1 bögre félig fött kihült rizzsel, 1 nagy fej apróra vágott dinsztelt hagymával, 3 gerezd préselt fokhagymával, sóval, frissen örölt borssal, pirospaprikával alaposan összegyúrom.
A savanyított káposzta leveleit lefejtem, a vastag részeket kivágom belöle. Belecsomagolok egy-egy húsgombócot. A káposzta belsö, apró leveleit vékonyra szelem.
Egy nagy edényben 10 deka szeletkékre vágott kolozsvári szalonnát és 1 fej hagymát kevés olajon megsütögetek, leszórom 2 tk pirospaprikával, rászórom az apró káposztát. Erre egy sor tölteléket fektetek, majd megint káposztával fedem be. Addig folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart.
Mikor tele az edény, annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi a töltelékeket, és 2 babérlevelet adok hozzá. Jó 1-1,5 órát fözöm a káposztát. Kimerem a töltelékeket, és egy vékony rántással berántom a levét. Visszateszem a gombócokat. Tejföllel meglocsolva, friss puha kenyérrel tálalom.
| |