|
Kovszos uborka
Egy 3 literes veget alaposan kimosok. 2 l vizet 2 evkanl sval felforralok s hagyom kihlni.
Ekzben 2 kg friss kovszolni val uborkt megmosok, ha kell rvid ideig ztatom is, vagy kis kefvel megdrzslm. 1 csokor kaprot is megmosok, s hagyom lecsepegni.
Az veg aljra helyezem a kaprot, erre szpen sorba lltgatom a hosszban 2X bemetszett uborkkat (nem szabad teljesen tvgni ket, kb. 1 cm-nyit meg kel hagyni. Az els rteg uborkra helyezek 6-8 gerezd fokhagymt, majd a msodik rteget is flsorolom lltva. Egy fehr kenyr cscskvel fedem le az uborkkat, gy, hogy a vgott fellet kerljn alulra.
Most szpen lassan az uborkkra ntm a kihlt ss vizet, gyelve arra, hogy legalbb egy ujjnyira befedje a folyadk az veg tartalmt. Ha nem merlne el a kenyr, akkor egy apr vegednykt -amekkora a nagy veg szjn befr- teszek r, mint nehezk.Nem soktam kiszmolni a vizet, ha sokat forraltam, a flsleget kintm, fontos viszont, hogy literenknt 1 ek. s kerljn bele. Egy tlkt bortok a nagy veg szjra, s napsttte ablakprknyra lltom.
3 nap mlva megkstolom, hogy elgg savany-e az uborka. Ha igen, akkor csipesszel kiszedem ket, egy jl zrd ednybe fektetem, s rszrm a levt. Lefedve trolom.
| |