|
Mexiki sajtleves
2006.11.02. 22:31
Gaby bartnmtl tanultam ezt a finom levest mg annak idejn. Mg tbb mexiki telt is fztnk egytt, mint pl. a Mole Poblanot, vagy a Quesadillt tbbek kztt. Azta rabja vagyok a mexiki konyhnak, s a fszereknek.
4 evkanl olivaolajon 1 fej felkockzott hagymt megdinsztelek. 4 kzepes szem krumplit apr kockkra vgok, a hagymhoz adom, s 6-8 percig pirtom. 3 evkanl paradicsomprt adok hozz, s rvid pirts utn (vigyzni kell, hogy ne gjen meg) annyi vzzel ntm fel, amennyi ellepi. Sval borssal s bveb oreganoval zestem.
Amikor mr flig puha a krumpli egy-egy srga, zld s piros paprikt apr kockkra vagdalva hozzadok, lefedve mg kb. 6 percig fzm.
Flrehzom az enyt, skicsit hlni hagyom a levest. Hozzntk 1-1,5 liter tejet, s visszatolom a tzre, de mrnem forralom. Vigyzni kell vele, mert a tej hajlamos sszefutni, ha tl meleg lesz a leves. Mikor mr j forr, 30 deka apr kockkra vagdalt flkemny sajtot keverek a levesbe, s 1 perc mlva mr tlalom is. Ha kell, sval, paradicsomprvel vagy oregnval utnafszerezem.
A sajt kellemesen megolvad a levesben, de nem folyik szt, ez benne az extra.
| |