|
Piroska torta/ Gesztenys piroska torta
Piroska/ Macisajt
- 17,5 deka puha vaj
- 15 deka kristlycukor
- 1 cs. vanlis cukor
- 3 tojs
- 20 deka liszt
- 2 teskanl stpor
- 2-3 evkanl nutella
- 1 veg meggykonzerv
A krmhez:
- 50 deka sovny tr szitn ttrve
- 5 dl tejszn
- 5 deka cukor
- 1 cs. vanlisckor
A mzhoz:
- 2 cs. piros tortazsel
- 5 deka cukor
- 350 ml meggyl
- 50 ml cseresznyeplinka
A vajat a cukorral, vanliscukorral habosra keverem, a tojsokat egyenknt hozzadom, vgl elvegytem a stporral elkevert liszttel. A tszta felt egy 28 cm-es tortaformba kanalazom, a msik felbe 3 evkanl nutellt keverek, majd a fehr tszta tetejre kanalazom. Egy veg levtl lecsepegtetett meggykonzervet elosztok a tszta tetejn, kicsit belenyomkodom, s a forr stben krlbell 25-30 perc alatt kszre stm.
Kzben fl kil ttrt trhoz vatosan hozzkeverek fl liter tejsznbl 1 cs. vanlis cukorbl 5 deka cukorral s 3 csomag habfixlval kszlt habot. Ezt a kihlt tszta tetejre kenem.
2 csomag piros tortazselport 5 deka cukorral s kevs meggylvel egy kis lbosban simra keverek, majd tovbbi 350 ml meggylvel higtom, s egy kupica cseresznyeplinkval. Ezt lland kevergets mellett felforralom, s azonnal a torta tetejre kanalazom a kzeptl kifel. Felvgs eltt 3-4 rra a htbe teszem.
A mai gesztenys vltozat:
A tsztt ugyangy csinltam, ahogy a receptben ll. A tltelkhez 2 dl tejsznt 2 evkanl porcukorral kemnyre vertem, s vatosan hozzforgattam 25 deka gesztenyemassza, 25 deka mascarpone, s egy kevs rum keverkhez. Keveset a megslt tszta tetejre kentem ebbl, megszrtam pr szem mlyhttt meggyel, majd rtertettem a maradk krmet. Mlyhttt ribizlivel dsztettem s gy kanalaztam r a zselt.Megjegyzs: A tejsznhez ugyangy mint az eredeti receptnl, habfixlt kellett volna kevernem! Sokszor csinltam mr piroskt, eddig mindig nagyon szpen vghat volt a krm benne! Zselatin se lenne rossz, de egyszerbb a habfixl. Most 26 cm-es formban ksztettem, de ez pici ehhez a mennyisghez, gy aluflival a peremt meg kellett emelnem.
| |