|
Fldni
2006.11.09. 19:15
Rgta szemezek a fldnival, aztn ma rszntam a napom 3/4-t.Mivel elg sok munka, s nem garantlt, hogy az nnepek eltt megint lesz r ennyi idm,gy dntttem, egy rszt lefagyasztom, jl jn majd az advent idejre. Most viszont trjnk a recepthez:
A tszthoz:
- 1 kg liszt
- 4 tojssrgja
- 1,5 dl bor
- 20 deka cukor
- 1 csipet s
- 50 deka margarin
A fentiekbl egy rugalmas tsztt ksztek, 5 fel osztom s fliba csomagolva a htbe teszem a tovbbiakig.
A tltelkek:
- 40 deka darlt mk, 1 citrom reszelt hja, 1 ek.bor
- 40 deka darlt di, 1 citrom reszelt hja, 1 ek.bor
- 60 deka alma nagyon aprra vgva, 10 deka cukor, fl dl bor fahj
- 20 deka szilvalekvr
6 dl vzbl s 4 deka cukorbl szirupot fzk. Kb a felt a dihoz ntm, a msik felt pedig a mkhoz. gyelni kell r, hogy ne legyen tl hg egyik tltelk sem, inkbb aprnknt kell a szirupot hozzjuk adagolni, az esetleges flsleget pedig valami mshoz fel lehet hasznlni.
Az aprra vgott almt a cukorral s borral puhra proltam, fahjjal fszereztem. Mindegyik tltelket lehtttem.
Kezddhet a rtegezs!
1 darab tsztt 2 rteg flia kztt vkonyra nyjtottam s egy 26X39 cm-es stpaprral kiblelt formba fektettem. Rkentem a mkot, erre a kvetkez tsztarteget fektettem, majd az almt osztottam el rajta. Tsztval folytattam, majd a ditltelket kentem r, erre tszta, szilvalekvr, vgezetl az utols lap tszta kerlt.
A tetejt cakkos habkrtyval megdsztettem, tojssal lekentem, s jnhny helyen teljesen tszrkltam a tsztt a tepsi aljig. Ez azrt kell, hogy a sls alatt keletkez gz ne fesztse szt a stemnyt.
170 fokon (nem hlgkeversnl) kb. 70 percig lassan stttem.
Szmomra rejtly, hogyan lehetsges egy 26X39-es tepsiben 50 deka lisztbl 5 rteges fldnit kszteni. Mrpedig a legtbb recept ezt rja.
| |