|
Rizott
Alaprecept:
- 1 cssze kerekszem rizs, a legjobb a specilis rizott rizs, carnaroli vagy arborio
- kb. 1 l csirkehsleves, vagy zldsgleves, a legjobb a hzi, nem az instant!
- 1 dl fehrbor
- 1 aprra vgott hagyma
- 2 ek olivaolaj
- 5 deka vaj
- 5 deka parmezn
A hagymt az olajon megfuttatom, s a rizst hozzadom. Rvid ideig vegesre pirtom, gyelve r, hogy ne barnuljon meg, s mris elkezdem hozzadni a folyadkot: 1 pohr fehrborral s 1-2 merkanl levessel kezdem, majd mindig annyit adok hozz, hogy pp ne kapjon le a rizs. Fontos, hogy egyfolytban kevergesd!!! Amikor j ragacsos, szaftos a rizs, de a szemek belseje mg nem teljesen puha, hanem "al dente", akkor j! Ilyenkor jhet bele egy darabka vaj, s bsgesen reszelt parmezn.
A rizottnak rengeteg fajtja van, n a zld sprgsat, a gombsat (szrtott tinoru, rkagomba vagy csiperke a kedvencem) cukorborssat szeretem a leginkbb. Prval, mngolddal, sfrnnyal is finom.
zestheted fokhagymval, csilivel, paradicsomprvel s mg sorolhatnm. A lnyege hogy se szraz, se leveses ne legyen!
| |