|
Gymbres-mzes tallrok
2006.11.16. 17:46
Kicsit olyan "frfias" ez a gymbres keksz... Nem tl des, jobban mondva egyltaln nem des, s egy picit cspi is a nyelvet a frissen reszelt gymbr. Teljesen j az zhats, legalbbis ebben a formban. Mivel nem tartottam elgg desnek, csokival, barnacukorral s citromos cukormzzal megdsztettem. Elbrta...
Szerintem extrm md nem des ez a stemny, de a gymbr ze nagyon tetszik benne. Legkzelebb mz helyett 10 deka cukorral s 1-2 evkanl citromlvel fogom megstni.
Az eredeti recept egy jsgbl szrmazik, s a kvetkezkpp hangzik:
- 5 deka friss gymbr reszelve
- 15 deka habosra kevert vaj
- 7 deka mz
- 1 tojs
- 15 deka sima liszt
- 7,5 deka tnklyliszt
- 5 deka finomra darlt mandula
- 1-1 csipet fahj, s rlt szegfszeg
A vajhoz adom a mzet, a gymbrt a tojst s a fszereket, simra keverem, majd a liszteket is hozzadom. sszelltom a tsztt, 3 rszre osztom, s rudakat (2,5 cm tmr) formzva belle folpackba tekerve a htbe teszem legalbb 1 rra.
Ujjnyi szeleteket vgok belle, stpaprral kirakott tepsire sorakoztatom ket, s egy picit ellaptom.
175 foknl 12-15 percig stm.
Abszolt nem lesz tmny des, elbrja a csokis-, cukormzas-, vagy porcukros dsztst. Egy rszre barnacukrot szrtam sts eltt!
| |