|
Fonott foszls kalcs
2006.11.30. 11:21
Egy szelet friss kalcs s egy cssze kaka. Kell ennl jobb reggeli?
- 50 deka liszt
- 3 evkanl vanlis cukor (bourbon vanlival, sajt kszts)
- 2 tojssrgja
- 1 mokkskanl s
- 6 deka olvasztott vaj
- 3-4 dl meleg tej (ez a mennysg a liszt minsgtl fgg, lehet bele kevesebbet is tenni, a tszta semmikpp ne legyen tl puha, inkbb flkemny-ruganyos!)
- 1 csomag szrtott leszt
- a kenshez 1 tojssrgja s kevs tej
A tojsok srgjt a cukorral, az olvasztott vajjal sval s 2 dl tejjel simra keverem. A lisztet elvegytem az lesztporral, s hozzadom a cukros vajas tejet. Elkezdem sszelltani a tsztt, s kzben annyi meleg tejet ntk mg hozz aprnknt amennyit felvesz. Sima rugalmas tsztt dagasztok, majd letakarva egy rig langyos helyen kelesztem. Amikor a dupljra kelt a tszta, jra sszegyrom, s 4 egyenl rszre osztom. Kb. 40 cm hossz rudakat sodrok a tsztanegyedekbl, s ngyesfonssal sszefonom. ùjra letakarom, s j fl rt kelesztem. 1 tojssrgjt 2 tk. tejjel elkeverek, s lekenem vele a megkelt kalcsot. 175 foknl aranysrgra stm. (45 per alatt, sttl fggen)

| |