|
Tarte Tatin
15 deka lisztbl, egy evkanl cukorral s 9 deka vajjal, valamint 2-3 evkanl jeges vzzel egy omls tsztt gyrok s akkorra nyjtom, amekkora a tortaformm. 1-1 rteg flit teszek al s fl, s tlcra tve tovbbi felhasznlsig a htbe teszem.
1 kg borz almt megpucolok, negyedelem, s citromlvel meglocsolom ket.
Egy tzll tortaformban megolvasztok 10 deka vajat. 15 deka cukrot szrok r s kevergets mellett karamellizlom. Amikor mr aranysrga a karamell, rhelyezem a negyedelt almkat. Addig stgetem ket a karamellben -lass tz fltt s mindig locsolgatva az olvadt vajas cukorral- amg puhk, kiss vegesek lesznek s a karamell jelentsen besrsdtt.
Ekkor rbortom a htbl kivett tsztt, s a szleinl jl az alma mell nyomkodom. les kssel 2-3 kisebb lukat ejtek a tszta tetejn, hogy a keletkez gz el tudjon tvozni.
200 foknl kb. 30 percig stm, de mindenesetre addig, amg aranysrga lesz a tszta. A stbl kivve pr percig lehlni hagyom, majd vatosan egy tlra bortom a tortt.
Fontos: Csak savanyks, s semmikpp sem grzes almbl ksztsd! A kapcsos tortaforma erre a clra sajnos nem felel meg, ehelyett egy 1 darabbl ll tortaformt vegyl, ami a tzhelyen is hasznlhat. Az almnak puhnak kell lennie, mire a stbe kerl, s a szirupnak pedig srnek kell lenni, ez azt jelenti, hogy kb. fl rig tart a karamellizls, besrts folyamat.
| |