|
Pozsonyi kifli
Pozsonyi kifli

Most csak mkos, de a disra ugyanezek a hnyadok rvnyesek!
26 darab kiflihez:
-
40 deka liszt
-
fl mokkskanl stpor
-
16 deka vaj
-
6 deka porcukor
-
1 csipet s
-
2 tojs srgja
-
2 ppos evkanl tejfl esetleg kicsivel tbb kellhet,
-
fl mokkskanl porleszt 2 evkanl tejben elkeverve
-
a lekenshez 2 tojssrgja, s egy fehrje
A lisztet stport s a porcukrot egy tlba szitlom, hozzadom a st, s elmorzsolom a darabkra vagdosott hideg vajjal.
Az elzleg tejjel elkevert s feloldott porlesztt elkeverem a tejfllel s a tojsok srgjval s gyorsan sszegyrom a liszttel egy sima rugalmas tsztv. Cipt formlok belle s letakarva fl rt pihentetem a konyhban.
26 rszre osztom a tsztt. Mindegyik gombcot kerekre, majd kicsit ovlisra nyjtom, a szleit krbe bekenem tojsfehrjvel. A tltelket hosszban rhelyezem a tsztra, s feltekerem, majd a varrattal lefel tepsire fektetem. Tojssrgjval lekenem a kifliket, s j fl rig letakaratlanul hagyom szikkadni a konyhban.
Mikor mr nem ragad a tojssrgja, lekenem tojsfehrjvel s jabb fl rig szikkadni hagyom, de most hvs helyen. Fogpiszklval 3 helyen megszrklom a kifliket, hogy ne repedjenek szt a keletkez gztl, majd 180C-ra elmelegtett stbe tolom, s aranybarnra stm.
Mktltelk:
A tltelkhez felforralok kb. 1,5 dl tejet 20 deka cukorral, 2 cs vanliscukorral s egy citrom reszelt hjval. Belentk 50 deka darlt mkot s 1-2 percig fzm, majd azonnal egy nagy tnyrra ntm, elkenem s flival letakarva teljesen lehtm. gy nagyon knnyen lehet adagolni, ugyanis kiskanllal szpen le lehet vgni egy cskot a megdermedt tltelkbl.

| |