|
Crostata di Limone-Citromkrm torta
|
: Crostata di Limone-Citromkrm torta |
 |
Crostata di Limone-Citromkrm torta
Nem igazn tli dessg, de olyan klassz bio-citromokat kaptam, hogy egyszeren muszj volt megstni s a 19. ajt mg rejteni!
A tszthoz:
- 16 deka liszt
- 8 deka hideg vaj
- 5 deka cukor
- 1 tojssrgja
- 2 ek. jghideg vz
- 1 citrom reszelt hja
- 1 csipet s
A lisztet, cukrot s st egy tlba teszem s rvagdosom a hideg vajat, rreszelem a citrom hjt s elmorzsolom. A tojssrgjval s 1-2 kanl jghideg vzzel gyorsan sszegyrom s fliba csomagolva fl rra a htbe teszem.
Egy kb. 30 cm tmrj kerek lapot vgok stpaprbl, rteszem a tsztt erre pedig egy darab folpack flit. A folpack segtsgvel knnyedn kinyjtom a tsztt a stpapr mretre. Egy 28 cm-es tortaformba fektetem a tsztt. A tetejre megintcsak egy stpaprt vgok de most 26-27 cm tmrjt. 1 cssze szraz lencst, babot vagy borst ntk a stpaprra s 180 fokra elmmelegtett stben 20 percig elstm a tsztt.Ha ez megtrtnt, leszedem rla a nehezket s teljesen kihtm.
Kzben a tltelket elksztem:
- 15 deka cukor
- 3 egsz tojs
- 1 tojssrgja
- 2 citrom reszelt hja s leve (nekem 1 citrom leve is elg)
- 125 ml tejszn
A cukrot a tojssal alaposan elkeverem (nem habosra) addig amg elolvad a cukor ! Hozzntm a citromok levt, a reszelt citromhjat s a felvert tejsznt. A masszt belentm a kihlt tsztba s 160 fokos stben 50 percig stm. Az utols 10 percben porcukorral leszrom. Ha megslt, a formban hagyom kihlni. Hidegen vgom fel.
|
|