|
Bejgli
2006.12.24. 09:10
Kislt-e mr a kalcsom (vagyis bejglim)? Bizony ki! s nemcsak szp, de isteni finom is! Az utols ajt mgtt termszetesen bejglinek kell lenni! S miutn az adventi naptr utols ajtaja is kinylott, kvnok Nektek boldog,bks,szeretetteljes nnepeket!
6 rd bejgli hozzvali:
- 90 deka liszt
- 25 deka vaj
- 15 deka zsr
- 1 cs. lesztpor
- 1 csapott teskanl stpor
- 10 deka porcukor
- 1 teskanl s
- 2 tojssrgja
- 1 doboz 20 %-os tejfl
- a kenshez 2 tojs sztvlasztva
A tltelkhez:
- 36 deka mk
- 36 deka darlt di
- 2 citrom reszelt hja
- 16 deka zsemlemorzsa
- 50 deka cukor s 5 dl vzbl fztt szirup
Elszr a tltelket ksztem el. A vzzel felfztt cukorszirupot megfelezem, s rntm a morzsval elvegytett mkra illetve dira, amelyhez elzleg 1-1 citrom hjt reszeltem. (zls szerint mazsolval, rlt szegfszeggel fahjjal lehet zesteni!) Alaposan elkeverem, s teljesen lehtm.
A lisztet a stporral egy tlba szitlom, rszrom a st s a cukrot, beledarabolom a hideg vajat s a zsrt, majd elmorzsolom a hozzvalkat. Az lesztt 2 tk.vzzel feloldom, de nem futtatom, hozzadom a tojsok srgjt s a tejflt, simra keverem az egyveleget s azonnal a vajas liszthez adom. Gyorsan sszelltom a tsztt, amelynek simnak s rugalmasnak kell lennie. 20 percig letakarva pihentetem, majd 6 rszre osztom, ugyangy a tltelket is. A tsztadarabokat lisztezs nlkl kinyjtom, rkenem a tltelket. Nem kell megijedni, a tltelk nem ppen puha, de habkrtyval vagy akr csupasz kzzek is gyesen el lehet egyengetni a tsztn. A szleket 1,5-2 cm szlessgben szabadon hagyom. A rvid szlt a tsztnak picit behajtom, majd feltekerem a bejgliket. Tepsire helyezem, elszr a tojsok sargjval kenem le, majd addig szikkasztom ameddig a "tojsmz" mr nem ragad, klnben sszekeveredik a fehrjvel s nem lesz szp mrvnyos! (kb. 20-30 perc) Ha megszradt, bsgesen bekenem a tojsfehrjkkel, s legalbb 5 rn keresztl a hvs kamrban pihentetem a bejglirudakat. Fogpiszklval az aljig megszrklom sok helyen. Ha elfelejted megszrklni, akkor nagy r az esly, hogy a bejgli megreped a gztl!
180C fokra elmelegtett stbe tolom a tepsiket (csak hlgkeversnl lehet 2 tepsit egyszerre) s 20 percig stm, majd leveszem a hmrskletet 165C fokra s tovbbi 25 percig aluflival letakarva kszre stm.
Fontos: a tsztba nem kell folyadk, a tejfltl szpen sszell!
 
| |