|
Homr Thermidor mdra
2006.12.26. 11:23
Tny,hogy sok munkval jr a "Homr Thermidor mdra" elksztse, de a vgeredmny egy lmny!
2 szemlyre 1 db mlyhttt homrt veszek, felengedtetem a htben egy jszaka alatt, msnap b forr vzbe rakom, s 2-3 percig fzm. Kiszedem s lecsepegtetem. A htra forditva les nagy kssel hosszban flbevgom, s a hst kiszedem a pnclbl, valamint az ollkbl. Utbbit egy fogval kell vatosan feltrni, s a hst egyben kiszedni.
Lebltem az gy nyert nyenc falatokat s flreteszem a htbe lefedve. A pnclt szpen letisztogatom, levgom rla a lbakat s miutn lebltettem ket, lefordtva hagyom, hogy megszradjanak.
A mrtshoz 1 aprra vgott hagymt 1,5 dl fehrborral 1/3-ra befzk, majd finom szrn tszrm, s kinyomkodom a hagymbl a folyadkot.
Egy kis ednyben 5 deka vajat olvasztok, s 1 evkanl liszttel vkony rntst csinlok belle, annyi tejet ntve hozz, hogy krmes llag besamelt kapjak. 1 citrom kifacsart levvel, sal borssal, szerecsendival, worcestershire szsszal s a hagyma-bor esszencival zestem, majd 2 tojssrgjt keverek hozz habvervel.
A pnclokat stpaprral kiblelt stformba fektetem, 1-2 kanl mrtst rakok beljk, a homr hst szpen elrendezem bennk, s rkanalazom a maradk mrtst. Pr csepp olvaolajjal megcsepegtetve forr stbe tolom, s addig hagyom bent, amg a mrts kezd a tetejn kicsit megpirulni. (kb. 15 perc)
Herrcegn burgonyval tlaltam.
| |