|
Karcsonyi bbipulyka amerikai mdra tltve
2006.12.26. 11:46
A tltelket most prbltam elszr, na persze a sajt zlsnk szerint vltoztattam rajta. A pulykba tltttem egy rszt, a msik felt pedig kln megstttem. Rszletes receptlers, egy szuper tipp a maradkok felhasznlsra,kpekkel krtve itt-->>
1 nagy pulyka helyett 2 db 3 kils bbipulykt tltttem meg.
Az elkszts:
A pulykkat alaposan memostam, letisztogattam kvl bell. A belsejt sval borssal s majorannval bedrzsltem. A hasregbe s a nyaka al tltelket raktam, majd sszevarrtam a nylsokat. Kvl sval drzsltem be, s vajjal vastagon bebalzsamoztam.

1 ra magas (200C) hfokon val sts utn 2 rra letakartam aluflval, s a hfokot visszavve (160C) vajpuhra stttem a pulykkat. Nha a flia al kell nzni s gyelni r, hogy ne gjen meg a pulyka bre. Ha nagyon pirulna, a hmrskletet mg egy pict vissza kell venni, vagy mg alaposabban betakargatni flival. A flia alatt is szabad mr locsolni, ha szksges.
A 4. rban levettem a flit, s alapos "brpolst" vgeztem, folyamatosan locsolgatva a pulykt csirkehsleves s a slt pulyka szaftjval. Ez aztn az esszencia!!!

Felvgs eltt letakarva fl rig pihentettem a madarakat. Istenien zletes, omls s puha lett!
A mrts elksztse:
Miutn kivettem a stbl a pulykkat, a tepsibe a maradk hsszafthoz nttttem 2 cssze hslevest, a forr tzhelyre raktam a tepsit s llandan kevergetve kicsit beforraltam a tartalmt.
Egy kis ednyben vkony vajas rntst ksztettem, s szrn keresztl beleszrtem a tepsibl a szaftot. Egy kevs fehrborral s tejsznnel dstottam, jl kiforraltam s a hs mell tlaltam kln.

A tltelk ksztse:
- egy 75 deks elz napi fehrkenyr lehjazva s apr kockkra vgva
- 1 nagy fej hagyma aprra vgva
- 5-6 szl zellerszr aprra vgva
- szerecsendi
- s, bors,1 kis csokor friss kakukkf, majoranna
- 6 tojs
- 25 deka csirkemj
- 1 gerezd fokhagyma
- kevs olaj
- 5 deka durvra vgott di
- csirkehsleves
A hagymt a zellerrel kevs olajon megdinsztelem, s a kenyrkockkhoz keverem.A mjat megmosom, letisztogatom, leszrtom s 1 gerezd prselt fokhagymval kevs olajon megpirtom. Deszkn nagyobb darabokra aprtom, s a tltelkhez adom. A kakukkf apr leveleit lehzom a szrrl, s kevs sval egy villa segtsgvel elnyomkodom a deszkn, gy jobban kiadja az aromjt. Az sszes tbbi fszerrel a kenyrhez adom, beleszrom a dit,s rntm a felvert tojst. Annyi langyos hslevest ntk mg a kenyrhez, amennyit felszv, de nem szabad tocsognia a folyadkban! Jl elkeverem a tltelket, s betltm vele a maradakat. A maradk tltelket egy alaposan kivajazott formba tertem, vajdarabkkkal megszrom, s leflizva fl rig stm, majd kb. 15 perc alatt megpirtom a tetejt.


Hagyms-anansz salta
2 risi hagymt, vagy 4 kisebbet vkony szeletekre vgok, forr vzzel lentm, s 2 percig llni hagyom benne. Jghideg vzzel lebltem, s alaposan lecsepegtetem.
1 doboz anansz levt felfogom, a gymlcst darabokra vgom, s a hagymahoz keverem.
A mrtshoz 10 deka majonzt 1 tk. mustrral, 1 ek. citromlvel, 1 tk. curryporral, 1 mokkskanl pirospaprikval, rlt borssal s kevs sval kikeverek, tabascoval vagy ms csps szsszal zestem, s a hagymhoz ntm.Tlals eltt legalbb 2 rra behtm.

A maradkok felhasznlsa!!!


Mivel az risi pulykamellekbl elg sok megmaradt, szpen lebrztem msnap a hsokat, s 1x1 cm-es kokckra vgtam. Egy kivajazott formt vajjal kikentem, a maradk tltelket az aljba nyomkodtam s elsimtottam. A pulykamellet rszrtam, kakukkfvel, majorannval sval s borssal megszrtam.
A pulykhoz kszlt mrts maradkhoz egy evkanl mustrt, egy doboz tejflt, 1 dl tejsznt, s 2 felvert tojst kevertem. Ezt a mrtst a hsra ntttem, s forr stben 40 perc alatt tstttem. Sajnos kp a ksz telrl nem kszlt, mivel nagy tolongs volt az asztal krl!
| |