|
Lazacterrine
2006.12.26. 11:57
Igazi nnepi eltel! Mg azokat is lenygz, akik nem halprtiak. A mrts pedig hihetetlenl finom! rdemes kiprblni!
- 2 csomag (40 deka) fstlt szeletelt lazac
- 15 deka tejszn
- 20 deka tejfl
- 3 lap zselatin
- 1 dl hsleves
- 1tk. citroml
- 1 tk. szraz sherry
- rlt bors
- 2 csokor kapor
A mrtshoz:
- 1 egsz tojs
- 5 deka vaj
- 5 deka dijoni mustr
- 50 ml fehrbor vagy sherry
- 60 ml trkonyecet
- 5 deka cukor
- 50 ml hsleves
A tltelkhez a tejszint, a tejfllel, citromlvel, 15 deka aprra vgott lazaccal s rlt borssal elkeverem. Fl rra a htbe teszem, majd a merlmixerrel simra dolgozom. A zselatint hideg vzbe beztatom, alaposan kicsavarom, s a meleg hslevesben feloldom. Hozzadom a sherryt, s lland kevergets mellett a tejsznes masszba ntm.
Egy zgerincformba folpackot teszek, majd a lazacszeletekkel mindenhol szpen kiblelem. Aprra vgott friss kaporral bven megszrom a halat, majd rntm a tltelket. A kapor msik felt rszrom az elsimtott tltelkre, s befedem a maradk lazacszeletekkel. A flia tllg rszeit rhajtom a formra, s 1 napra htbe teszem.
A mrts hozzvalit egyszerre egy kis lbosba teszem, s kzepes lngon habvervel llandan kevergetve egy krmes llagv fzm, gyelve arra, hogy a hmrsklet a forrspont alatt maradjon! Nem szabad forralni a mrtst! Felhasznls eltt legalbb 1-2 nappal kell kszteni, s htben trolni.
Tlals:
A lazacterrint egy hosszks tlra bortom, lehzom rla a flit s kb. 2 cm vastag szeleteket vgok belle vatosan. A mrtssal krbelocsolom, petrezselyemmel s kaporral dsztem.

| |