|
jvi lencseleves
- 2 cssze lencse
- 1 vrshagyma aprra vgva
- 1 darabka zeller
- 2 szl srgarpa
- 1 darab pr
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 babrlevl
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teskanl pirospaprika
- 2 evkanl olaj
- a rntshoz szintn 2 evanl olaj s 1 evkanl liszt
- a habarshoz fl doboz tejfl s egy csapott evkanl liszt
- s, bors
- 1 darabka fstlt sonka, szalonna, vagy cslk
- 1 teskanl borsikaf
- 3-4 szem krumpli
- 4 szl virsli
- 1 darabka lngolt vagy fstlt kolbsz
A lencst a fzs eltti estn megvlogatom s hideg vzbe ztatom.
Msnap lebltem, s hagyom lecsepegni.
A hagymt olajon megfuttatom, rdobom a felaprzott zldsgeket,2 gerezd prselt fokhagymt s rvid ideig pirtom, majd hozzadom a lecsepegtetett lencst, s annyi vzzel ntm fel, hogy jcskn ellepje. Borsikafvet, babrt adok hozz, s a feldarabolt fstlt rut, valamint a kockra vgott krumplit. Lefedve nagyjbl 45-50 perc alatt kszre fzm a levest, s csak a vgn szom, borsozom.
Kis ednykben az olajbl s lisztbl vkony rntst ksztek, flrehzom az ednyt, belereszelem a maradk fokhagymt megszrom a pirospaprikval s a levesbe keverem. A virslit s a karikkra vgott s elsttt lngoltkolbszt belerakom s pr percig fzm. A tejflt a liszttel s kevs vzzel simra keverem s behabarom vele a levest. Most mr csak egyet forralom, , s petrezselyemmel bven meghintve tlalom.
Tippek: A fstlt dolgokat elzleg el lehet fzni flig puhra, majd a kihlt lvel felnteni a lencst, vagy ahogy rtam, vkonyra szeletelni ket, gy nagyjbl egyidben lesz puha a zldsgekkel.
| |