|
Nutells marcipntorta
A tszta hozzvali:
- 8 db tojs
- 6 ppos evkanl liszt
- 2 ppos evkanl tkezsi kemnyt
- 2 tk. stpor
- 1 csipet s
- 8 ppos evkanl cukor
- 2 evkanl cukrozatlan kakapor
- 2 evkanl vz
A cukrot st s a tojsokat fehredsig felverem. A stport liszttel s a kemnytvel sszeszitlom, s kanalanknt a tojshoz keverem vatosan. Megfelezem a tsztt, a felt egy stpaprral kiblelt 28 cm-es kapcsos tortaformba simtom, a msik felbe belekeverem a kakat+2 evkanl meleg vizet, majd ezt is egy 28 cm-es formba simtom. Hlgkeversnl 175C-os stben tprbig stm, majd rcsra bortva kihtm.
A krm hozzvali:
- 4 dl 30% zsrtartalm tejszn
- 20 deka nutella
- 30 deka fehrcsoki
- 1 zacsk csokis "mandella" puding
- 4 dl tej
- 1 csipet s
A tejsznt felforralom, s picit hlni hagyom. A nutellt s az apr darabokra trdelt csokit addig kevergetem benne, amg teljesen felolvad.
A pudingport cukor nlkl a zacsk szerinti lers szerint -de csak 4 dl tej felhasznlsval- megfzm, picit hlni hagyom, majd sszekeverem a nutells krmmel. Folpackkal letakarom, s teljesen kihtm. Fontos: nagyon finom knny s sokkal levegsebb lesz a krm, ha hls kzben kb. 20 percenknt a kzi mixerrel tkeverem!!!
A kihlt tortalapokat flbevgom, a krmet 4 rszre osztom, s megtltm a lapokat vele. A 4. adag krmmel krbe bevonom a tortt, majd 1-2 rig szikkadni hagyom.
25 deka marcipnmasszt 2-3 evkanl porcukorral, 1 tk. rummal s zls szerinti sznezkkel sszegyrom, majd 2 rteg folpack kztt szpen kinyjtom, akkorra, hogy a tortt befedje. Lehet 1 darabbal lebortani a tortt, de ha egyszerbb, akkor egy 28 cm-es lapot s a magassgnak megfelel mret s hosszsg cskot nyjthatsz!
A maradk marcipnnal megdsztem a tetejt.
Megjegyzs: A krmet tej-, vagy kesercsokival is lehet kszteni, akkor kakasabb ze lesz.
A pisktba nem ktelez, de j tenni kemnytt, attl finomabb lesz a szerkezete. Ha nincs kemnyt, termszetesen lisztet hasznlok helyette.
| |