|
Hideg meggyleves
- 50 deka magozott meggy, esetleg vegyesen ribizlivel, piros egressel (konzervmeggy is j, ha ms nincs)
- 1 doboz tejfl vagy tejszn
- 1 ppos evkanl vanlis vagy tejsznes pudingpor
- 1 dl des vrsbor
- 1 liter vz
- csipet s
- 10 deka cukor
- 1 darab fahj
- 5-6 szem szegfszeg
- 1 citrom
Ha friss meggyet haszlok, kimagozom a gymlcst, s a magot a vzben egy darab vkonyan lehmozott citromhjjal, a szegfszeggel fahjjal a csipet sval vrsborral fl rra beztatom, majd 20 percig forralom. Ezutn leszrm a levet, a magot s a fszereket kidobom belle, visszantm az ednybe s belerakom a meggyet, a cukrot, s felforralom. A tejflt vagy tejsznt kevs vzzel simra keverem a pudingporral (ha nincs akkor a liszt is megteszi) s lland kevergets mellett a forrsban lev levesbe szrm. Ha sksges cukorral s citromlvel zestem mg.
Jgbehtve, tejsznhabbal a tetejn tlalom.
Konzerves vltozat: Ebben az esetben a levet kevs vzzel meghosszabbtom, s felforralom a vrsborral s a fszerekkel. Kihalszom a fszereket, behabarom, s csak az utls 1 percben rakom bele a gymlcst. Szintn nagyon finom s gyors verzi!
| |