|
Ronda de finom kalcs
2007.01.21. 19:04
Valamikor sorban stttem az ilyen-olyan szp kalcsokat, tbbek kztt azokat is szerettem egy idben, amelyeket sts eltt be kellett vgni. Kels kzben szpen sztnylt, vgl cukormzzal lekenve sokig -mr ha maradt belle- finom friss maradt. Mr sejtem mit csinlhattam rosszul ennl a kalcsnl, szval a klalakon mg dolgozni kell legkzelebb, viszont zre annl jobb! Hogy egszen pontos legyek: azt hiszem ilyen finom s ilyen ronda kalcsot mg sosem stttem!
Egy risi kalcshoz a hozzvalk:
- 60 deka liszt
- 1,5 cs szrtott lesztpor
- 1 egsz tojs
- 1 tojssrgja
- 6 deka cukor
- 6 deka olvasztott vaj
- 1 mokkskanl s
- kb. 3 dl langyos tej, attl fggen mennyit vesz fel a tszta esetleg valamivel tbb
- 1 ek. tejfl, 1 ek. tej a kenshez
A tltelkhez:
- 25 deka darlt di
- 12 deka cukor
- fl citrom reszelt hja
- 25 deka darlt mk
- 12 deka cukor
- fl citrom reszelt hja
- forr tej
A lisztbe szrom a cukrot s a st, a tojsokat a langyos tejjel az lesztporral s egy csipet cukorral simra keverem, s az olvasztott vajjal egytt a liszthez adom. Rugalmas sima tsztt dagasztok belle, letakarva a dupljra kelesztem.
3-4 dl tejet felforralok, s a cukros dihoz valamint mkhoz keverek belle annyit, hogy egy krmes, de semmi esetre sem folys tltelket kapjak.
A megkelt tsztt 2 rszre osztom, fl cm vastag tglalapp nyjtom, rkenem a kihlt tltelkeket, s szorosan feltekerem. A 2 rudat sszetekerem, stpaprra rakom. A stpapr sarkait ersen sszecsavarom a kalcs krl, gy nagyjbl megtartja a formjt. Letakarva langyos helyen fl rig kelesztem. les kssel mlyen bevgom a kalcsot (lsd fot) s tejfl-tej keverkvel lekenem. 200 fokos stbe tolom, 5 perc utn 170-fokra visszaveszem a hmrskletet s kb. 45 perc alatt aranybarnra stm.
20 deka porcukor s forr vz keverkbl egy sr cukormzat keverek s a langyos kalcsot bekenem vele.
Megjegyzs: legkzelebb inkbb 2 kisebb kalcsot csinlok ebbl a mennyisgbl, s a rudakat komplett flbevgom hosszban, majd gy tekerem ssze.

| |