|
Cukorborsóleves
- 1 nagyobb szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 darab zeller
- 2 csésze mirelit cukorborsó
- 1 fej hagyma
- 1 mokkáskanál paprika
- 1,5 l csontleves
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evökanál olaj
- 1 egész tojás
- gríz
- liszt
- só
A hagymát felaprítom és üvegesre dinsztelem az olajon. A zöldségeket egyforma kis kockákra vágom, és a hagymával együtt pirítom öket pár percig, megszórom a paprikával, felöntöm a csontlevessel és lefedve félig puhára fözöm. Ekkor hozzáadom a mélyhütött cukorborsót és puhára fözöm a zöldségekkel egyetemben.
1 tojásból 1 csipet sóval, kb. 2 evökanál grízböl és kevés lisztböl galuskatésztát keverek -annyi lisztet kell hozzákeverni, amennyit a tojás még felvesz- és a forrásban lévö levesbe szaggatom. Apróra vágott petrezselyemmel szórom meg tálalás elött.
1 kiskanál cukorral lehet még a végén ízesíteni, de annyire édes volt a borsó, hogy ezt kihagytam. Tavasszal, ha friss cukorborsót kapok, a zsenge héjából is belefözök pár darabot!
| |