|
Hideg meggyleves
- 50 deka magozott meggy, esetleg vegyesen ribizlivel, piros egressel (konzervmeggy is jó, ha más nincs)
- 1 doboz tejföl vagy tejszín
- 1 púpos evökanál vaníliás vagy tejszínes pudingpor
- 1 dl édes vörösbor
- 1 liter víz
- csipet só
- 10 deka cukor
- 1 darab fahéj
- 5-6 szem szegfüszeg
- 1 citrom
Ha friss meggyet haszálok, kimagozom a gyümölcsöt, és a magot a vízben egy darab vékonyan lehámozott citromhéjjal, a szegfüszeggel fahéjjal a csipet sóval vörösborral fél órára beáztatom, majd 20 percig forralom. Ezután leszüröm a levet, a magot és a füszereket kidobom belöle, visszaöntöm az edénybe és belerakom a meggyet, a cukrot, és felforralom. A tejfölt vagy tejszínt kevés vízzel simára keverem a pudingporral (ha nincs akkor a liszt is megteszi) és állandó kevergetés mellett a forrásban levö levesbe szüröm. Ha sükséges cukorral és citromlével ízesítem még.
Jégbehütve, tejszínhabbal a tetején tálalom.
Konzerves változat: Ebben az esetben a levet kevés vízzel meghosszabbítom, és felforralom a vörösborral és a füszerekkel. Kihalászom a füszereket, behabarom, és csak az utlsó 1 percben rakom bele a gyümölcsöt. Szintén nagyon finom és gyors verzió!
| |