Cseh krémes
Cseh krémes
30 deka lisztet 2 evökanál cukrozatlan kakaóval, 15 deka cukorral 1 tojással és 1 dl langyos tejben felkevert szalalkálival (fél csomag) összegyúrtam, majd megfeleztem a tésztát. 2 darab tepsi méretüre vágott sütöpapír között kinyújtottam és sütöpapírral a tésztalap alján 15-20 percig sütöttem.
Ezután 5 tojásból 5 evökanál cukorral, 5 evökanál liszttelegy csipet sóval és egy teáskanál sütöporral piskótát sütöttem a megszokott módon. (Mivel halványnak tartottam a tojások sárgáját, belecsempésztem egy lehelletnyi hamis sáfrányt amit paellához szoktam használni. Ízlés dolga, utólag viszont nagyon sárgának találtam)
A töltelékhez habosra kevertem 20 deka vajat 20 deka cukorral, majd fél adag cukrászkrémet adtam hozzá. Rétegezés:
Egy mélyebb tepsi aljára helyeztem az elsö szalalkális lapot, felmelegített baracklekvárral vékonyan beecseteltem. Erre a krém felét egyenletesen rákentem. A következö réteg a piskóta volt, amire a krém másik felét kentem. Befedtem a második csokis lappal, lekentem baracklekvárral, és amikor kicsit már beszívódott, csokmázzal bevontam. Ehhez 15 deka csokit 8-10 evökanál tejszínnel a mikróban megolvasztok, és simára keverem. Miután megszilárdult a csoki a tetején, 3X6 cm-es darabokra vágtam fel a sütit, elözöleg forró vízba mártott éles késsel.A töltelékhez való cukrászkrém, vagy sárgakrém:
Crema Pasticcera/Giannitól
Hozzávalók:
1 l tej 30 dkg cukor
8 tojás
15 dkg liszt 1 vaníliarúd (közepe kikaparva) citromhéj
Elkészítése: A tejet a vaníliával és a citromhéjjal forraljuk fel. Közben a tojást a cukorral verjük fel habosra, és tegyük bele a lisztet. A felforrt tejhez adjuk hozzá a lisztes-tojásos keveréket, és lassú tűzön, gyorsan kavargatva főzzük. A forrástól számítva 5 perc kell, mire elkészül.
|