|
Szilvás borzas-szilvás-mákos borzas
15 deka rámát 30 deka lisztelt 5deka cukoral és egy csipet sóval elmorzsolok. 1 dl langyos tejben egy kis kanál cukorral 2 dkg élesztöt felfuttatok, a rámás liszthez öntöm, hozzáadok 1 tojást, és egy lágy tésztát gyúrok belöle, ha kell még tejet adok hozzá. Lefedve hagyom fél órán át kelni, majd kinyújtom, és tepsibe terítem. Szépen kirakom kb. 60 deka magozott és negyedelt szilvával, és megint 20 percig kelesztem.
Közben elkészítem a morzsát:
15 deka rámát 15 deka cukorral 20 deka liszttel elmorzsolok, ügyelve rá, hogy lehetöleg sok kis borsónyi morzsa legyen, ami késöbb nagyon finom ropogósra sül a süti tetején.
Most ízlés, és a szilva édeségétöl függöen cukrot szórk a gyümölcsre (lehet vaníliás vagy fahéjas porcukor) és elosztom rajta a morzsát.
Forró sütöben kb. 30-40 percig sütöm. Porcukorral leszórom ha kisült.
Mákos változat: egy csésze cukros mákba egy evökanál baracklekvárt kevertem, és 1-2 evökanál tejjel higítottam. A szilva közé pötyögtettem a mákot, és a fent leírt módon leszórtam morzsával, majd megsütöttem. Egy tortaformához az originál recept felét kell csak venni!!!
| |