|
Diós-mandulás cukkinitorta ricottával
Diós-mandulás cukkinitorta ricottával - *macisajt*
55 deka finomra reszelt lehéjazott cukkini (nettó)
5 egész tojás
20 deka porcukor
1 csipet só
1 dl olaj
20 deka darált dió
25 deka ricotta
1 tk. vanília
2 púpos ek. liszt
1 teáskanál sütöpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
A tojásokat a porcukorral és egy csipet sóval habosra keverem. Hozzáadom a diót, a reszelt és alaposan kinyomkodott héjazott cukkinit, a vaníliát, citromhéjat, a ricottát, és az olajat.
A lisztet a sütöporral és szódabikarbónával elkeverem, és egyszerre a tojásos masszához keverem.
Az alján sütöpapírral kibélelt tortaforma oldalát alaposan kivajazom, és szeletelt mandulalapokkal kiszórom (liszt helyett). Beleöntöm a formába a tésztát, és 175 foknál 55-60 percig sütöm.
5 percig a formában hagyom kihülni, majd éles késsel meglazítom a szélét, és lehúzom a tortakarikát róla. Amikor már langyosra hült, óvatosan átemelem egy tálra. (2 hosszú pengéjü kés segítségével)
15 deka csokit 7 ek. tejszínnel felolvasztok. Lehet vízfürdöben is, de én mindig mikróban olvasztok alacsony höfokon. A csokit a torta tetejére kenem, a széleinél pedig hagyom kicsit lefolyni. 2 aszalt barackot csíkokra vagdalok, krisztálycukorba forgatom és elosztom a csokimáz tetején. 5 deka száraz serpenyöben pirított mandulalapocskával leszórom a torta tetején a hézagokat.
1 éjszakát állni hagyom, másnap felvágom.
A recept elejétöl a végéig improvizált! Nem kell megijedni, ha a közepe szaftos, majdhogynem krémes hatású lesz, nem nyers! 55 perc alatt tökéletesen átsül, de elsösorban a ricottának köszönhetöen lesz kicsit "sajttorta" szarü az állaga. A csokimáz nagyon finom, ha nem dermed meg teljesen és picit lágy marad, mégis probléma nélkül fel lehet szeletelni a süteményt.
| |