|
Flódni
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 4 tojássárgája
- 1,5 dl bor
- 20 deka cukor
- 1 csipet só
- 50 deka margarin
A fentiekböl egy rugalmas tésztát készítek, 5 felé osztom és fóliába csomagolva a hütöbe teszem a továbbiakig.
A töltelékek:
- 40 deka darált mák, 1 citrom reszelt héja, 1 ek.bor
- 40 deka darált dió, 1 citrom reszelt héja, 1 ek.bor
- 60 deka alma nagyon apróra vágva, 10 deka cukor, fél dl bor fahéj
- 20 deka szilvalekvár
6 dl vízböl és 4 deka cukorból szirupot fözök. Kb a felét a dióhoz öntöm, a másik felét pedig a mákhoz. Ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl híg egyik töltelék sem, inkább apránként kell a szirupot hozzájuk adagolni, az esetleges fölösleget pedig valami máshoz fel lehet használni.
Az apróra vágott almát a cukorral és borral puhára pároltam, fahéjjal füszereztem. Mindegyik tölteléket lehütöttem.
Kezdödhet a rétegezés!
1 darab tésztát 2 réteg fólia között vékonyra nyújtottam és egy 26X39 cm-es sütöpapírral kibélelt formába fektettem. Rákentem a mákot, erre a következö tésztaréteget fektettem, majd az almát osztottam el rajta. Tésztával folytattam, majd a diótölteléket kentem rá, erre tészta, szilvalekvár, végezetül az utolsó lap tészta került.
A tetejét cakkos habkártyával megdíszítettem, tojással lekentem, és jónéhány helyen teljesen átszúrkáltam a tésztát a tepsi aljáig. Ez azért kell, hogy a sülés alatt keletkezö göz ne feszítse szét a süteményt.
170 fokon (nem hölégkeverésnél) kb. 70 percig lassan sütöttem.
Számomra rejtély, hogyan lehetséges egy 26X39-es tepsiben 50 deka lisztböl 5 réteges flódnit készíteni. Márpedig a legtöbb recept ezt írja.
| |