|
Nutellás marcipántorta
A tészta hozzávalói:
- 8 db tojás
- 6 púpos evökanál liszt
- 2 púpos evökanál étkezési keményítö
- 2 tk. sütöpor
- 1 csipet só
- 8 púpos evökanál cukor
- 2 evökanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evökanál víz
A cukrot sót és a tojásokat fehéredésig felverem. A sütöport liszttel és a keményítövel összeszitálom, és kanalanként a tojáshoz keverem óvatosan. Megfelezem a tésztát, a felét egy sütöpapírral kibélelt 28 cm-es kapcsos tortaformába simítom, a másik felébe belekeverem a kakaót+2 evökanál meleg vizet, majd ezt is egy 28 cm-es formába simítom. Hölégkeverésnél 175°C-os sütöben tüpróbáig sütöm, majd rácsra borítva kihütöm.
A krém hozzávalói:
- 4 dl 30% zsírtartalmú tejszín
- 20 deka nutella
- 30 deka fehércsoki
- 1 zacskó csokis "mandella" puding
- 4 dl tej
- 1 csipet só
A tejszínt felforralom, és picit hülni hagyom. A nutellát és az apró darabokra tördelt csokit addig kevergetem benne, amíg teljesen felolvad.
A pudingport cukor nélkül a zacskó szerinti leírás szerint -de csak 4 dl tej felhasználásával- megfözöm, picit hülni hagyom, majd összekeverem a nutellás krémmel. Folpackkal letakarom, és teljesen kihütöm. Fontos: nagyon finom könnyü és sokkal levegösebb lesz a krém, ha hülés közben kb. 20 percenként a kézi mixerrel átkeverem!!!
A kihült tortalapokat félbevágom, a krémet 4 részre osztom, és megtöltöm a lapokat vele. A 4. adag krémmel körbe bevonom a tortát, majd 1-2 óráig szikkadni hagyom.
25 deka marcipánmasszát 2-3 evökanál porcukorral, 1 tk. rummal és ízlés szerinti színezékkel összegyúrom, majd 2 réteg folpack között szépen kinyújtom, akkorára, hogy a tortát befedje. Lehet 1 darabbal leborítani a tortát, de ha egyszerübb, akkor egy 28 cm-es lapot és a magasságának megfelelö méretü és hosszúságú csíkot nyújthatsz!
A maradék marcipánnal megdíszítem a tetejét.
Megjegyzés: A krémet tej-, vagy keserücsokival is lehet készíteni, akkor kakaósabb íze lesz.
A piskótába nem kötelezö, de jó tenni keményítöt, attól finomabb lesz a szerkezete. Ha nincs keményítö, természetesen lisztet használok helyette.
| |