|
Zserbó
- 35 deka liszt
- 1 egész tojás
- 3 ek. cukor cukor
- 20 deka vaj
- 1 dl tej
- 1/3 kocka élesztö
- 1 mokkáskanál sütöpor
- 1 csipet só
- 1 nagy bögre darált dió
- 15 deka cukor
- 20 deka lekvár
- 1 citrom reszelt héja
Az élesztöt egy csipet cukorral langyos tejben felfuttatom. A sütöporral elszitált lisztet elmorzsolom a vajjal, beleöntöm a tejet, a tojást, hozzáadom a sót, cukrot és összegyúrom. 3 észre osztom, azonnal kinyújtom egy 25x30-as tepsi méretére. Sütöpapírral kibélelem a tepsit, belefetketem az elsö lapot, rákenem a lekvár felét, rászórom a cukros citromhéjas dió felét, befedem a második lappal, majd megsmétlem a rétegezést.
Megszúrkálom a tésztát, és letakarva 1 órán keresztül kelesztem, majd közepesen forró sütöben aranysárgára sütöm. Sütés idöt nem tudok mondani, legutóbb nem figyeltem sajnos :-( Mindenesetre világos-aranybarnának kell lennie a tésztának.
A mázhoz gözfürdö felett felolvasztok 20 deka csokit 5 evökanál tejszínnel, és a kihült zserbóra kenem. A legjobb másnap megvágni! Nagyon finom omlós!
| |