Galaktoboureko
- 1 l tej
- 20 deka gríz
- 20 deka cukor
- a darab fahéj
- 5 deka vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
A fenti hozzávalókból állandó kevergetés mellett egy sürü tejbegrízt fözök, majd folpackkal letakarva teljesen kihütöm.
- 5 egész tojás
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
A tojásokat felverem a vaníliával ( nem kell habosra) és alaposan elkeverem a kihült grízzel.
- 10 deka olvasztott vaj
- 10 készen vett réteslap -yufka, vagy phyllo tészta
Egy nagy gáztepsit olvasztott vajjal kikenek. 5 db réteslapot belerétegezek, a lapokat egyenként vajjal beecsetelem. Erre az alapra öntöm a krémet és elegyengetem. A maradék 5 lappal befedem, ezek mindegyikét ugyanúgy megkenem az olvasztott vajjal mint az alsókat. Éles késsel nagy kockákra vagy rombuszokra vágom a sütésre kész süteményt.
175°C-ra elömelegített sütöben 45 perc alatt aranysárgára sütöm.
- 1 csésze víz
- 1 csésze cukor
- fél citrom leve
A fentiekböl szirupot fözök amíg sül a tészta, és hülni hagyom. Mikor langyosra hült a tészta, rákanalazom a szirupot. Hidegen tálalom.
|