|
Borjúérmék rókagombával
50 deka érmékre vágott borjúhúst sóztam borsoztam, kevés vajzsírban mindkét oldaláról megpirítottam. 3 gerezd héjas fokhagymát és kevéske vizet adtam hozzá, rövid ideig forraltam. Tüzálló tálba átraktam a húst, fóliával letakarva a továbbiakig 180 fokos sütöbe toltam.
Fél kiló rókagombát törvényszegö módon alaposan megmostam, megpucoltam, és leszárítottam. 1 evökanál vajon megfuttattam egy pici fej apróra vágott hagymát, rádobtam a gombát, sóval és borssal füszereztem és pár percig pirítottam. 1 dl fehérborral felengedtem, egy pici rozmaringágat és kakukkfüvet dobtam hozzá és 1,5 dl húslevessel (instant) valamint 1 dl tejszínnel felöntöttem. Beforraltam a mártástkb a 2/3-ára, és kevés liszttel összegyúrt vajjal sürítettem a végén.
A hús szaftját és a megpuhult, héjukból kinyomott fokhagymákat is a mártáshoz adtam.
Frissen kifött tagliatelle tésztával tálaltam.
Sokan azt állítják, hogy a rókagombát nem szabad megmosni, mert elveszti az aromáját. Én viszont nem szeretek se földet, se homokot enni még kis mennyiségben sem, ezért megmostam, es meg is kapargattam a gombát. A mártás ennek ellenére nagyon finom lett!
| |