| SERTÉS : Aszalt szilvával és fetával töltött ünnepi szüzpecsenye |
Aszalt szilvával és fetával töltött ünnepi szüzpecsenye
Egy 50-60 dekás szép szüzpecsenyét 4 egyforma darabra felvágtam, ezek mindegyikébe késsel egy "alagutat" vágtam. Az aszalt szilvákat ceruza vastagságú feta darabokkal megtöltöttem, és a felszúrt húsba beletömtem. Sóztam borsoztam, és forró olajban szép pirosra sütöttem mindegyik oldaláról. Miután szép színe lett, alufóliába csomagoltam, és a 150 fokos sütöbe tettem addig, míg a köretekkel el nem készültem. Épp ennyi idö kellett ahhoz, hogy a hús szép rózsaszín legyen belülröl, mégis porhanyós és szaftos maradjon. Aszaltszilvamártással és krokettel tálaltam.
Aszaltszilvamártás
1 evökanál barnacukrot megpirítottam, nagyon kevés balzsamecettel és kb 2 dl száraz vörösborral felöntöttem, majd 2 púpozott kanál szilvalekvárt, egy kisebb apróra vágott lilahagymát és pár darab aszalt szilvát dobtam hozzá. Jó fél óráig lassú tüzön fözögettem, közben 2 dl tejszínt öntöttem bele, és még 1 dl vörösbort. Pár percre beledobtam egy pici darab fahéjat és 4 szem szegfüszeget, aztán kihalásztam öket. Egy csipet sóval és a sülthús szaftjával ízesítettem a végén
| |