| SERTÉS : Szüzérmék sherrys-tejszínes mártásban, tócsnival tálalva |
Szüzérmék sherrys-tejszínes mártásban, tócsnival tálalva
4 személyre
- 1 db 40 dekás szüzpecsenye lehártyázva
- fél dl sherry
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl zöldség-, vagy húsleves
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk méz
- 1 kanál liszt
- olaj
A szüzpecsenyét 3 cm-es szeletekre vágom, kézzel kicsit ellapítom öket, sózom és borsozom mindkét oldalukat, lisztbe mártom, majd forró olajban szép pirosra sütöm. (Az olajba egy gerezd héjában összetört fokhagymát dobok) Kiszedem a húsokat és melegen tartom öket.
A visszamaradó hússzaftra öntöm a sherryt és a levest, kiforralom, majd a tejszínt hozzáadom, sóval borssal és a mézzel ízesítem és kb. a felére befözöm.
A húst a kifolyt szafttal együtt visszarakom a mártásba és összemelegítem. Tócsnin tálalom, áfonyalekvárral és tejszínes-hagymás öntetes salátát adok mellé.
A tócsnihoz:
- 6 szem finomra reszelt krumpli
- 1 ek. tejföl
- 2 ek. liszt
- 1 egész tojás
- só, bors
A hozzávalókat összekeverem -ügyelve arra, hogy a krumpli ne barnuljon meg gyorsan dolgozok vele- és teflonserpenyöben kevés forró olajon lassan pirosra sütöm. Egyszerre mindig 3 kis tócsnit rakok a serpenyöbe, ezek mindegyike kb. 1 púpos evökanálnyi nyers massza szépen ellapítva.
| |