|
Paradicsomos kelkáposzta kölessel
A köles élettani hatását kevesen ismerik csak, inkább amolyan "szegényember ételeként" van bent sokak tudatában. Pedig kicsitöl nagyig mindenkinek nagyon hasznára válhat, ugyanis a benne levö ásványi anyagok kihatnak a hajra és a körömre, ezek növekedésére, javítják a bör feszességét, erösítik a kötöszövetet, magyarán mondva a narancsbör ellenfele. Már 5 deka köles fedi egy felnött napi vasbevitelét!
Az alábbi fözeléket az itthon található dolgokból föztem, úgy terveztem, hogy a végén tejföllel behabarom, de olyan krémes és tartalmas lett anélkül is, hogy erre nem volt szükség.
- 1 ek. olaj
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fél fej kelkáposzta
- 1 csésze köles
- 2 dl paradicsomlé
- 1 l zöldségleves
- só
- bors
- 1 babérlevél
- 1 tk. majoranna
- fél mokáskanál örölt kömény
A hagymát olajon üvegesre sütöm, beledobom a negyedelt majd vékony csíkokra vágott kelkáposztát, picit sózom, és egy kicsit megrogyasztom. Ekkor hozzáadom az alaposan leöblített kölest, a reszelt fokhagymát a babért, a majorannát majd felöntöm paradicsomlével és annyi levessel, amennyi épphogy ellepi.
Felforralom, rövid ideig magas hömérsékleten fözöm, majd jól lefedve kb. 30 perc alatt alacsony höfokon puhára fözöm. A végén szükség szerint sóval borssal ízesítem, és 1-1 tükörtojással a tetején tálalom.
| |