|
Sárgabarackos gombóc
12 db apróbb érett sárgabarack
12 db kockacukor
60 deka krumpli
5 deka liszt
3 deka étkezési keményítö
1 ek. gríz
2 tojás sárgája
1 csipet só
vaj, zsemlemorzsa
A krumplit sós vízben puhára fözöm, majd lehúzom a héját és krumplinyomón átnyomom, hozzáadom a lisztet, keményítöt, tojások sárgáját sót, és a grízt, és összegyúrom.
A barackokat kimagozom, és a mag helyére egy kockacukrot nyomok. A tésztát 12 darabra osztom, a tenyerembe szétlapítom, és belecsomagolok egy-egy barackot. Alaposan összenyomkodom, és keményítövel megszórt tálcára sorakoztatom öket. Forró sós vízbe teszem öket, röviden hagyom forrni, majd 8-10 pecig a forró vizben hagyom, miután lehúztam az edényt a tüzröl.
A vajat felolvasztom, aranysárgára pirítom benne a zsemlemorzsát, kevés porcukrot szitálok rá, és a leszürt gombócokat beleforgatom.
3 evökanál cukrot egy kis edényben megolvasztottam, rádobtam 20 deka kimagozott és megfelezett sárgabarackot és pár perc alatt megkaramellizáltam. Amikor már picit "szottyos" akkor kész. Ebböl a kompótszerüségböl kanalaztam a gombócok mellé.
| |