|
Cannoli-szicíliai specialitás
kb. 30 darabhoz:
- 7 deka vaj
- 4 tojásfehérje
- 25 deka kristálycukor
- 6 deka liszt
- 1 mokkáskanál vaníliaesszencia
- 19 deka darált dió
A vajat megolvasztom és hagyom kihülni.
A tojások fehérjét a konyhai robotban a kristálycukorral habosra-krémesre keverem, majd a lisztet apránként hozzászórva további 5 percig sima, csomómentes masszává mixelem.
A kihűlt vajat menet közben hozzácsorgatom. Egy mokkáskanál vaníliával ízesítem, beleszórom a diót. Leállítom a gépet, a tartályt fóliával lefedem, és hűtőbe állítom legalább 2 órára, de jobb ha egy éjszakára a hűtőbe rakom.
Sütőpapírból tepsi méretű darabokat vágok, és halmokat rakok rá a krémes tésztából. Habkártya segítségével kb. 10 cm átméröjű és 2 mm vastagságú korongokká kenem szét egyenletesen a masszát. Lehet kartonpapírból egy sablont vágni hozzá, avval könnyebben megy az egyenletes kenés! 200 fokos sütőben kb. 5 perc alatt világos aranysárga lapokat sütök, ügyelve arra, hogy semmiképp ne barnuljon meg nagyon a szélük, ne száradjanak ki, különben nem lehet feltekerni.
A megsült lapokat habkártya segítségével egyenként lefejtem a sütőpapírról, és azonnal egy fakanál nyelére feltekerem, majd lehúzom, és egy tiszta sütőpapírra rakom amíg teljesen kihűl.
Ezt a folyamatot nagyon gyorsan kell elvégezni, mert a tészta nagyon hamar kihűl, olyankor pedig menthetetlenül törik. Egyenként kell leszedni, feltekerni, addig a többi a tepsin meleg marad, és formálható.
A töltelékhez fél kiló mascarponét megfelezek, az egyik felét olvasztott fehércsokival és málnával ízesítem, a másikba pedig egy citrom héját belereszelem, 3 ek. cukorral és 2 kupica rummal keverem el. A legjobb, ha a krémet pár órával a felhasználás előtt beízesítve hűtőbe teszem, mert így szépen megmarad a cannoliban, nem folyik ki. Nyomózsákba töltöm a krémeket és megtöltöm velük a hengereket. Porcukorral leszórva kínálom.
A krém ízlés szerint variálható! Elsősorban ricotta a legalkalmasabb, amit csokidarabkákkal, rummal konyakkal, vaníliával stb. lehet ízesíteni, de nekem most csak mascarpone volt itthon.
| |