|
Pozsonyi kifli
Pozsonyi kifli
Most csak mákos, de a diósra ugyanezek a hányadok érvényesek!
26 darab kiflihez:
-
40 deka liszt
-
fél mokkáskanál sütöpor
-
16 deka vaj
-
6 deka porcukor
-
1 csipet só
-
2 tojás sárgája
-
2 púpos evökanál tejföl esetleg kicsivel több kellhet,
-
fél mokkáskanál porélesztö 2 evökanál tejben elkeverve
-
a lekenéshez 2 tojássárgája, és egy fehérje
A lisztet sütöport és a porcukrot egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, és elmorzsolom a darabkra vagdosott hideg vajjal.
Az elözöleg tejjel elkevert és feloldott porélesztöt elkeverem a tejföllel és a tojások sárgájával és gyorsan összegyúrom a liszttel egy sima rugalmas tésztává. Cipót formálok belöle és letakarva fél órát pihentetem a konyhában.
26 részre osztom a tésztát. Mindegyik gombócot kerekre, majd kicsit oválisra nyújtom, a széleit körbe bekenem tojásfehérjével. A tölteléket hosszában ráhelyezem a tésztára, és feltekerem, majd a varrattal lefelé tepsire fektetem. Tojássárgájával lekenem a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagyom szikkadni a konyhában.
Mikor már nem ragad a tojássárgája, lekenem tojásfehérjével és újabb fél óráig szikkadni hagyom, de most hüvös helyen. Fogpiszkálóval 3 helyen megszúrkálom a kifliket, hogy ne repedjenek szét a keletkezö göztöl, majd 180°C-ra elömelegített sütöbe tolom, és aranybarnára sütöm.
Máktöltelék:
A töltelékhez felforralok kb. 1,5 dl tejet 20 deka cukorral, 2 cs vaníliáscukorral és egy citrom reszelt héjával. Beleöntök 50 deka darált mákot és 1-2 percig fözöm, majd azonnal egy nagy tányérra öntöm, elkenem és fóliával letakarva teljesen lehütöm. Így nagyon könnyen lehet adagolni, ugyanis kiskanállal szépen le lehet vágni egy csíkot a megdermedt töltelékböl.
| |