|
Tejfölös fehér kenyér
Tejfölös fehér kenyér/Anya77 (kézzel,vagy géppel) Hozzávalók: 1 kg kenyérliszt (BL80), 3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl, 2 ek étolaj, 3 ek Olympos citromlé vagy frissen facsart, 4 dl langyos víz, 1 ek só, 1 púpozott teáskanál kristálycukor, 2/3 cs friss élesztő Elkészítés A folyadékokat és a tejfölt a kenyérgép tartályába(vagy tálba) tesszük, a lisztet ráöntjük. A sót és a cukrot a szélén elosztjuk, az elmorzsolt élesztőt a közepében a lisztbe keverjük. Kenyérgéppel dagasztás programot indítunk (enyém 1 ó 30 perc).Az elején figyeljünk. Ha túl kevés a folyadék, kortyonként kiegészítjük. (Tálban pedig annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk, amit duplájára kelesztünk.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kettévágom, és gyengéden átgyúrva 2 cipót formázok belőle. A cipókat egyenként kb 1,5-2 cm vastag téglalappá nyújtom, mint a bejglit felcsavarom, és lisztezett sütőlapra teszem. A tetejüket éles késsel több helyen bemetszem, sós langyos vízzel lekenem, és egy könnyű konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Közben a sütőt bekapcsolom 220 fokra. Alulra beteszek egy lapos edényt vízzel. A megkelt kenyeret 8 percig ezen a hőfokon, majd további 30-40 percig 160 fokon sütöm. Az ajtót nem nyitogatom, gőzben kell sülnie. A 30 perc leteltével ellenőrzöm. A kisült kenyeret rácsra teszem és sós vízzel azonnal még egyszer lekenem.
| |