|
Kürtös kalács
Kürtös kalács-macisajt
A kenyérsütö üstjébe fél cs. dr. Oetker élesztöport szórok, ehhez 50 deka lisztet, 2 evökanál porcukrot, egy csipet sót, 3 dl tejet, 3 tojás sárgáját és 9 deka olvasztott vajat adok. Sima dagasztó programra állítom a gépet, és a 2óra 20 perc lejártával kiveszem a tésztát. 3 részre osztom, ezek mindegyikét egyetlen hosszú csíkká sodrom ügyesen. A sodrófát alaposan bevajazom, és rátekerem az egyik tésztacsíkot. A végét alaposan alátüröm a következö rétegeknek, különben hajlamos szétesni forgatás közben a kalács.
Most kicsit körbe rálapogatom a tésztát a fára, és 15 percig pihentetem. Olvasztott vajjal böségesen megkenem a megkelt tésztát, és a sütö oldalsó sínei közé illesztem a sodrófa 2 végét, így forgatni is tudom sütés közben a kalácsot. 180 fokos sütöben folyamatos olvaszott vajjal való kenegetés közben pirosra sütöm a tésztát, majd óvatosan kiemelem, böven megszórom porcukorral (barnacukor a legjobb) és visszateszem. A grillt bekapcsolom 200 fokra, és állandó forgatás mellett megolvasztom a cukrot a süti felületén. A külseje fényes, ropogós, édes lesz, a tésztája pedig finom omlós.
Oldal tetejére
| |