|
Tojáslikörös mákos kalács
Tojáslikörös mákoskalács
2 deka élesztö
1 dl langyos tej
50 deka liszt
1 dl tejföl
4 ek tojáslikör
8 deka cukor+ 1 tk. az élesztöhöz
2 tojás sárgája
5 deka olvasztott vaj
1 csipet só
ízlés szerint citromhéj és vaníliás cukor
+ annyi tej, amennyit a tészta felvesz
a töltelékhez:
20 deka mák
12,5 deka cukor
1 ek. baracklekvár
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
tej
a kenéshez:
1 tojás sárgája, 1 ek. tejszín
tetszés szerint cukormáz 1 citrom levéböl, és annyi porcukorból, amennyit a citromlé felvesz
Az élesztöt langyos tejben 1 tk. cukorral felfuttatom. A liszt közepébe mélydést csinálok, 2 tojás sárgáját beleütöm, hozzáadom a cukrot a tejfölt, a citromhéjat, vaníliát, tojáslikört és a felfuttatott élesztöt. A a sót a liszt szélére szórom, ha lehet, ne érintkezzen közvetlenül az élesztövel. Annyi langyos tejet öntök hozzá, amennyivel el tudo dolgozni a tésztát. Kézi mixerrel állítom össze, közepesen lágy tésztává. Amikor már összeállt, hozzáöntöm a meglvasztott vajat,és addig dagasztom tovább, míg hólyagokat vet.
Ekkor lefedem egy konyharuhával, és fél óráig kelesztem.
Közben a máktölteléket elkészítem. A tejet és a cukrot egy kis edényben felforralom. Hozzáadok egy kanál baracklekvárt, citromhéjat vaníliát és a darált mákot. Ha kell, még kevéske tejet kanalazok hozzá, de semmiképp ne legyen folyékony a töltelék! Hagyom teljesen lehülni a mákot.
A megkelt tészát lisztezett deszkára borítom, kb. 1 cm vastag téglalappá kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Kivajazott tortaformába fektetem, bevagdosom, és lekenem a tojással. Fél óra kelés után még egyszer lekenem, és 170 fokos sütöbe tolom. 30 perc után alufóliával letakartam a kalácsot, és újabb 25 percre visszatoltam. A sütési idö mindig a sütöd teljesítményétöl függ!
A tojáslikört tej hiányában tettem a tésztába, aztán mégis rájöttem, hogy van itthon tej! Az ízének mégsem ártott, szerintem nagyon finom lett ezáltal. Az alkohol sütés alatt teljesen elpárolog a süteményböl, csak az aroma marad vissza!
| |