|
Fonott foszlós kalács
50 deka liszt
3 evökanál vaníliás cukor (bourbon vaníliával, saját készítésü)
2 tojássárgája
1 mokkáskanál só
6 deka olvasztott vaj
3-4 dl meleg tej
1 csomag szárított élesztö
a kenéshez 1 tojássárgája, és kevéys tej
A tojások sárgáját a cukorral, az olvasztott vajjal sóval és 2 dl tejjel simára keverem. A lisztet elvegyítem az élesztöporral, és hozzáadom a cukros vajas tejet. Elkezdem összeállítani a tésztát, és közben annyi meleg tejet öntök még hozzá apránként amennyit felvesz. Sima rugalmas tésztát dagasztok, majd letakarva egy óráig langyos helyen kelesztem.
Amikor a duplájára kelt a tészta, újra összegyúrom, és 4 egyenlö részre osztom. Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrok a tésztanegyedekböl, és négyesfonással összefonom. ùjra letakarom, és jó fél órát kelesztem.
1 tojássárgáját 2 tk. tejjel elkeverek, és lekenem vele a megkelt kalácsot. 175 foknál aranysárgára sütöm. (45 perc, sütötöl függöen)
| |