Forrázott bagel szezámmaggal
2006.08.23. 14:12
Ebböl készül ám a finom szendvics! Az igazi bagel egyik fö ismertetöjele, hogy sütés elött rövid ideig forró vízben fürösztik. Állítólag régebben a kelesztés után mézes vízben "altatták" egy álló napig. Másnap forró vízbe dobták, így élesztették fel újra a tésztagyürüket. Ennek tartósítási funkciója van, valamint vallási háttere.
Gyönyörü fénye lesz ezáltal a bagelnek, tojással kenés nélkül is.
Forrázott bagel szezámmaggal
Az alábbiakat a kenyérsütö üstjébe öntöm, és egy sima dagasztó-kelesztö programra állítom a gépet.
2 csapott teáskanál szárított élesztö, 50 deka liszt, 3 dl langyos víz, 2 ek. olaj, 1 tk. só, 1,5 ek. cukor
A tésztát kiveszem, 8 részre osztom, gömböket formálok belöle, és a közepére egy lukat csinálok (tök mindegy, hogy fakanállal, vagy ujjal) aminek az átméröje minimum 4 cm kell hogy legyen.
Letakarva fél órát kelesztem a gyürüket, közben egy edényben vizet forralok, és 200 fokra elömelegítem a sütöt.
A megkelt bageleket a tetejével lefelé a forró vízbe teszem, fél percig benne hagyom, majd lecsepegtetem ( a legjobb ehhez egy szürökanalat használn) és egy sütöpapírral kibélelt tepsire rakom. Szezámmaggal leszórom, és 20 percig sütöm.
8 db bagel lesz ebböl a mennyiségböl!
Amennyiben nem dagasztógéppel csinálod, egy keverötálban ugyanígy kézzel, vagy mixerrel is összeállíthatod a tésztát.
|