|
Kelt ostoros rétes
2006.08.25. 12:02
Egy beszélgetés során hangzódott el a kelt rétes neve. Így kipróbálásra került az elsö szimpatikus recept amit találtam. Bár az eredeti leírás csak csokis kelt rétesröl szólt, nekünk mégis jobban ízlett a mákos. Azóta már megsütötte valaki, elmondásai szerint nagyon finom lett, de aze-mailben küldött képén is látszik, hogy igazat mondhatott! :-D
Hozzávalók (10 személyre)
a tésztához: 60 dkg liszt, 3 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, 6 dkg (3 csapott evőkanál) cukor, 4 dl langyos tej, 5 dkg morzsolt élesztő, 1 mokkáskanál só, a töltelékhez: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, a nyújtáshoz: 2-3 evőkanál liszt, a tetejére: 1 tojás, a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj
Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval együtt tálban jól összedolgozzuk – még jobb, ha 2-3 percig dagasztjuk –, majd letakarva, meleg helyen, úgy 45 perc alatt, a duplájára kelesztjük. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket: a margarint a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenjük – megnedvesített késsel a legkönnyebb –, azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát, lehetőleg minél több csavarással felhengergetjük. Hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két „kalácsot” egy kb. 30x20 centis, kivajazott, magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem „fekszik el”. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.
A recept az eszemiszom oldaláról származik!
| |