Tarte Tatin
2006.08.26. 07:52
Hát kell ehhez kommentár?
15 deka lisztböl, egy evökanál cukorral és 9 deka vajjal, valamint 2-3 evökanál jeges vízzel egy omlós tésztát gyúrok és akkorára nyújtom, amekkora a tortaformám. 1-1 réteg fóliát teszek alá és fölé, és tálcára téve további felhasználásig a hütöbe teszem.
1 kg borízü almát megpucolok, negyedelem, és citromlével meglocsolom öket.
Egy tüzálló tortaformában megolvasztok 10 deka vajat. 15 deka cukrot szórok rá és kevergetés mellett karamellizálom. Amikor már aranysárga a karamell, ráhelyezem a negyedelt almákat. Addig sütögetem öket a karamellben -lassú tüz fölött és mindig locsolgatva az olvadt vajas cukorral- amíg puhák, kissé üvegesek lesznek és a karamell jelentösen besürüsödött.
Ekkor ráborítom a hütöböl kivett tésztát, és a széleinél jól az alma mellé nyomkodom. Éles késsel 2-3 kisebb lukat ejtek a tészta tetején, hogy a keletkezö göz el tudjon távozni.
200 foknál kb. 30 percig sütöm, de mindenesetre addig, amíg aranysárga lesz a tészta. A sütöböl kivéve pár percig lehülni hagyom, majd óvatosan egy tálra borítom a tortát.
Fontos: Csak savanykás, és semmiképp sem grízes almából készítsd! A kapcsos tortaforma erre a célra sajnos nem felel meg, ehelyett egy 1 darabból álló tortaformát vegyél, ami a tüzhelyen is használható. Az almának puhának kell lennie, mire a sütöbe kerül, és a szirupnak pedig sürünek kell lenni, ez azt jelenti, hogy kb. fél óráig tart a karamellizálós, besürítös folyamat.
|