|
Szilvásgombóc
2006.08.26. 22:07
Talán 10 éve ettem utoljára szilvásgombócot. Ma végre eljött a napja, és egy újabb krumplis tészta változattal próbálkoztam. Miért is vártam ilyen sokáig????
12 db kimagozott szilva
12 db kockacukor
60 deka krumpli
5 deka liszt
3 deka étkezési keményítö
1 ek. gríz
2 tojás sárgája
1 csipet só
vaj, zsemlemorzsa
A krumplit sós vízben puhára fözöm, majd lehúzom a héját és krumplinyomón átnyomom, hozzáadom a lisztet, keményítöt, tojások sárgáját sót, és a grízt, és összegyúrom.
A szilvákat kimagozom, és a mag helyére egy kockacukrot nyomok. A tésztát 12 darabra osztom, a tenyerembe szétlapítom, és belecsomagolok egy-egy szilvát. Alaposan összenyomkodom, és keményítövel megszórt tálcára sorakoztatom öket. Forró sós vízbe teszem öket, röviden hagyom forrni, majd 8-10 pecig a forró vizben hagyom, miután lehúztam az edényt a tüzröl.
A vajat felolvasztom, aranysárgára pirítom benne a zsemlemorzsát, kevés porcukrot szitálok rá, és a leszürt gombócokat beleforgatom. Tejföllel meglocsolva, jó sok fahéjas cukorral megszórva tálalom.
Fontos, hogy a gombócok legalább még 5 percig lebegjenek a víz tetején, miután letekerted a tüzhelyet alatta. Ennyi idö kell ahhoz, hogy megdagadjon a tésztában a gríz, amitöl könnyüvé válik!!
| |